30. 9. – 1. 10. 2023, Dolní Vítkovice, Ostrava
V Ostravě dominoval Belgičan van de Putte, Zemanová nejrychlejší ženou Evropského poháru

V Ostravě dominoval Belgičan van de Putte, Zemanová nejrychlejší ženou Evropského poháru

Zvěřejněno: 4.10.2023

V ostravských Dolních Vítkovicích o víkendu poměřili síly cyklokrosaři a cyklokrosařky z 11 evropských zemí. V závodech kategorie UCI C2 HSF System Velké ceny Ostravy a UEC Evropského poháru v cyklokrosu si pro vítězný double dojel elitní belgický jezdec Victor van de Putte. Pro dvě pódiová umístění si jako nejlepší český závodník přijel Matyáš Fiala z ČEZ Cyklo Teamu Tábor. Mezi ženami si vítězství v Grand Prix vybojovala Belgičanka Alicia Franck před Kristýnou Zemanovou. Česká mistryně a bronzová medailistka ze světového šampionátu byla nejrychlejší ženou nedělního závodu Evropského poháru. V nejpočetnější kategorii juniorů kraloval ostravským závodům nadějný maďarský jezdec Zsombor Takács.

Na start tříkilometrového okruhu se v sobotním deštivém počasí postavilo celkem 236 cyklistů a cyklistek od žákovských po veteránské, neboli Masters kategorie. Vrcholem programu byly závody úrovně C2 pro juniorské a elitní kategorie, ve kterých se česká špička utkala se silnými konkurenty a konkurentkami z Belgie, Nizozemska, Francie, Německa a Maďarska.

„Spadla jsem už v prvním kole, což naštěstí nebylo tak klíčové. Člověk samozřejmě pár pozic ztratí, navíc jsem se zamotala do pásek vymezujících trať, ale rychle jsem se do závodu vrátila, dostala se na čelo a ve třetím kole, kdy se mi povedlo odtrhnout se od Alicie Franck, jsem měla defekt. To mě trochu psychicky zlomilo, protože to bylo moc smůly na jeden závod, ale bohužel to k cyklokrosu patří,“ prozradila po sobotním 2. místě česká mistryně Kristýna Zemanová, která si spravila chuť v neděli vítězstvím v závodě UEC Evropského poháru. „Trať se mi strašně líbila a upřímně musím říct, že to bylo hezčí a zajímavější než na Českém poháru v Kolíně. Asi to dělá i to netypické prostředí, ale je to hlavně tím, že ta trať má opravdu všechno a je to trať hodná světové konkurence. Nejtěžší pasáže přišly hned po startu, kde je hodně odkloněných rovin, klouže to, ale jsou tam i místa, kde si člověk může ve sjezdech a zatáčkách odpočinout, pokud si dobře najede. Konkurence tady byla slušná, protože dorazily i holky z Belgie a Nizozemska a díky nim byl závod zajímavý. Mrzí mě jen, že Alicia Franck se mnou vyrovnala skóre a na českých tratích to teď máme 1:1. Doufám, že jí v zahraničí dnešní porážku vrátím,“ dodala třetí žena loňského světového šampionátu v kategorii do 23 let.

Za Victorem van de Putte si pro 2. místo dospurtoval Matyáš Fiala. „Já jsem dnes spokojený, protože z toho bylo 2. místo v elitní kategorii. Po startu to bylo divoké, trať je hodně členitá, nahoru a dolů, levá, pravá, asfalt a veškerý možný povrch. Já jsem ale odstartoval dobře a celý závod jsem byl vepředu. Těžko se sjížděla ztráta, když člověk udělal chybu a těžko se i odjíždělo do úniku. Pomohl mi i defekt Francouze Mickaëla Crispina, který nakonec dojel za mnou. Na trati je hodně technických zatáček, kde si člověk může trošku vydechnout, ale za každou zatáčkou přišel spurt na maximum, takže jsme jeli celý závod v totálním pekle. Při závodě se jezdec musí soustředit, ale vnímal jsem i průjezd halou a prostředí se mi moc líbí. Je to příjemná změna, oproti klasickým cyklokrosům,“ komentoval v sobotu druhý a v neděli třetí Fiala.

Specifika trati v Dolních Vítkovicích popsal její autor a ředitel závodu Radovan Šťastný. „Už několikrát jsme říkali, že na trati máme deset různých povrchů, což je velmi specifické a možná i výjimečné. Trať má písek, trávu, hlínu, beton a řadu dalších, což je její plus i mínus. Samozřejmě dochází i k defektům, závodníci musí neustále reagovat na změny povrchů a do toho se v sobotu přidal déšť. Minulý rok to byl zase sníh, který jezdcům jejich závod zkomplikoval. Na trati je několik krátkých dynamických výjezdů a s panem Janem Světlíkem se nám podařilo vytvořit průjezd halou vysoké pece, z níž nám sjezd vytvořil náš generální partner, firma HSF System. To je podle mě nejatraktivnější místo, se kterým se závodníci nesetkají opravdu na žádném jiném krosovém závodě ve světě ani v Evropě.“

Podle pořadatele se prestiž ostravského cyklokrosu zvedá. „Už třetí rok se snažíme, budujeme a chtěli bychom se dostat na úroveň, která bude ve světě vidět. Díky klasifikaci UCI C2 je konečně trochu jednodušší dostat do Ostravy závodníky z okolních i vzdálenějších zemí, kteří si sem pro body do UCI žebříčku přijedou. Bylo dobrým rozhodnutím, že jsme uspořádali závody této úrovně v obou dnech, což nám potvrzují reakce samotných závodníků, mezinárodních rozhodčích, i fanoušků, kteří sledovali Velkou cenu v televizi a na dálku nás podpořili,“ vysvětlil Radovan Šťastný. Nedělní den byl určen závodníkům v kategoriích kadetů, juniorů, do 23 let a Masters. UEC Evropského poháru se zúčastnilo 182 jezdců a jezdkyň. „Je skvělé, že tolik nadějných závodníků má možnost sbírat zkušenosti a cenné body právě tady v Ostravě. Velmi nás těší, že prestiž Evropského poháru a naší HSF System Velké ceny dokáže přilákat zvučná jména nejen z České republiky. O to důležitější pro naši společnost je podílet se na organizaci těchto závodů dlouhodobě. Jako cyklisté se snažíme pro tento sport v Ostravě dělat maximum a o víkendu jsme se opět přesvědčili, že to dává smysl. Po letním Českém poháru žáků na horských kolech a cyklokrosu evropské kvality chceme vytvořit cyklistický tým, který ponese naše jméno, a jeho součástí bude například vítěz sobotní Grand Prix i čtvrtečního TOI TOI Cupu Samuel Mucha,“ řekl Tomáš Hess, obchodní ředitel titulárního partnera závodu HSF System.

„Jsme rádi, že se Evropský pohár v cyklokrosu opět vrátil do Ostravy – do skvělého prostředí mezi vysoké pece. V prosinci zasypal trať v Dolních Vítkovicích sníh, letos sportovci ochutnali ostravský podzim i příjemné počasí babího léta. Pro Moravskoslezský kraj je důležité podporovat takovéto akce, které do našeho regionu přivedou zástupce tohoto tradičního sportu,“ dodala náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje Šárka Šimoňáková.

„Pro statutární město Ostrava je podpora sportu prioritou. Věřím, že z této akce vytvoříme tradiční sportovní událost jako například Ostrava Beach Pro nebo Zlatou tretru. A pořadatelé tyto ambice nepochybně mají. Bylo vidět, že si všichni účastníci cyklokrosový víkend maximálně užili,“ komentoval radní primátora statutárního města Ostravy Martin Bednář.

Závody HSF System Velké ceny Ostravy a UEC Evropského poháru v cyklokrosu se uskutečnily za podpory města Ostravy, Moravskoslezského kraje, Českého svazu cyklistiky, společností HSF System, Force, KCK Cyklosport-Mode s.r.o., Kärcher, SPR media, Antracit, Sven Car s.r.o., Ha-vel, AT Computers, Craft a Vavrys, PDK stavba, Radioking a Jiří Team Ostrava. Mediálními partnery jsou MTBS.cz a ČT SPORT.

Kompletní výsledky HSF System Velké ceny Ostravy a UEC Evropského poháru v cyklokrosu. Záznam televizního přenosu HSF System Velké ceny Ostravy.

Kontakt pro média:

Štěpán Sedláček,
stepan.sedlacek@cyklokrosostrava.cz,
608 827 900
www.cyklokrosostrava.cz