30. 9. – 1. 10. 2023, Dolní Vítkovice, Ostrava
Přes 330 startujících ve Velké ceně Ostravy a Evropském poháru v cyklokrosu

Přes 330 startujících ve Velké ceně Ostravy a Evropském poháru v cyklokrosu

Zvěřejněno: 29.9.2023

V ostravských Dolních Vítkovicích už od víkendu probíhají přípravy a úpravy trati pro HSF System Velkou cenu Ostravy a UEC Evropský pohár v cyklokrosu. Závody, zařazené do kalendáře Mezinárodní cyklistické unie UCI na úrovni C2, se pojedou už v sobotu 30. září a 1. října. A dle aktuálního stavu registrací, očekávají organizátoři velkou účast. „Na sobotní Grand Prix už máme přihlášeno přes 200 závodníků a závodnic, na nedělní Evropský pohár jsme aktuálně na 134 lidech. Bezmála polovina je ze zahraničí, přičemž zastoupeno je celkem 12 zemí, což nás mile překvapilo,“ prozradil ředitel závodu Radovan Šťastný. Registrační systém je otevřen do čtvrteční půlnoci.

„V cyklokrosu a cyklistice obecně platí, že silné týmy nechávají přihlašování na poslední chvíli. Chtějí mít jistotu, že jejich závodníci jsou zdraví a připravení na závody. Proto očekáváme ještě ve středu a čtvrtek vlnu registrací. V posledních dnech se také množí telefonáty a emaily závodníků a trenérů, kteří zjišťují podrobnosti o stavu příprav, parkování nebo ubytování,“ vysvětlil organizátor závodu Štěpán Sedláček.

V sobotní HSF System Velké ceně Ostravy dostanou příležitost závodit všechny věkové kategorie od žáků do 15 let, až po muže a ženy starší 60 let. V elitním závodě mužů, který v přímém přenosu odvysílá ČT SPORT od 13:30, se na start postaví nejméně 33 závodníků. Mezi nimi i tuzemské a zahraniční cyklokrosové hvězdy. „Mrzelo nás, když se kvůli pozitivnímu testu na covid musel odhlásit český šampion Michael Boroš. Na jeho místo se ale ihned přihlásil Jakub Ťoupalík, který je historicky prvním vítězem našeho závodu. Nebude chybět ani jeho bratr Adam, polský mistr a loňský vítěz Marek Konwa nebo ostravský Jakub Říman. O vysokou bodovou a finanční dotaci se bude nepochybně snažit i Belgičan Victor van de Putte a další jezdci ze zahraničí. Silná belgická a nizozemská stopa bude znát i v elitních závodech žen,“ řekl Radovan Šťastný.

Kromě českých krosařů a krosařek se v sobotu a neděli na start závodů postaví zástupci z Polska, Slovenska, Rakouska, Belgie, Dánska, Francie, Německa, Maďarska, Itálie, Nizozemska a Švédska. Fanoušci tak uvidí souboje v silné mezinárodní konkurenci. Cyklokrosový víkend vyvrcholí UEC Evropským pohárem, který je určen mladým jezdcům v kadetských, juniorských a třadvacítkářských kategoriích. Nebude chybět obhájce loňské trofeje Pavel Jindřich. Navíc se i v neděli odpoledne vydají na ostravskou trať ženy a muži v kategoriích Masters.

Závodní okruh v Dolních Vítkovicích, na kterém se cyklokrosaři a cyklokrosařky setkají s desítkou různých povrchů, měří 3 kilometry a jeho součástí je průjezd vysokou pecí, přejezd koksárenských vagónů, strmé schodiště nebo náročná pasáž v písku. Nechybí ale ani dynamické asfaltové a kostkové úseky.

Závody HSF System Velké ceny Ostravy a UEC Evropského poháru v cyklokrosu se uskuteční za podpory města Ostravy, Moravskoslezského kraje, Českého svazu cyklistiky, společností HSF System, Force, KCK Cyklosport-Mode s.r.o., Kärcher, SPR media, Antracit, Sven Car s.r.o., Ha-vel, AT Computers, Craft a Vavrys, PDK stavba, Radioking a Jiří Team Ostrava. Mediálními partnery jsou MTBS.cz a ČT SPORT.

Program HSF System VC Ostravy a UEC Evropského poháru v cyklokrosu 2023:

Kontakt pro média:

Štěpán Sedláček,
stepan.sedlacek@cyklokrosostrava.cz,
608 827 900
www.cyklokrosostrava.cz