30. 9. – 1. 10. 2023, Dolní Vítkovice, Ostrava
Evropský pohár v cyklokrosu se blíží. Registrace do středy

Evropský pohár v cyklokrosu se blíží. Registrace do středy

Zvěřejněno: 13.12.2022

Už v sobotu a neděli 17. a 18. prosince se na tříkilometrový okruh v ostravských Dolních Vítkovicích vydají účastníci cyklokrosového Evropského poháru. Pro kategorie juniorů, juniorek, žen a mužů do 23 let jsou ve hře vysoké bodové zisky i finanční odměny. Na prize money bude rozděleno celkem 4280 Eur. Registrace se na internetových stránkách https://cycling.sportsoft.cz/registrace/ uzavírá už ve středu 14. prosince.

Ve startovní listině už jsou jména elitního polského krosaře a vítěze posledních podniků TOI TOI Cupu Marka Konwy, nebo suveréna této sezóny a čerstvého mistra ČR v kategorii kadetů Kryštofa Bažanta. „V tuto chvíli jsou kromě tuzemských závodníků přihlášeni i krosaři a krosařky z Polska, Slovenska a Rakouska. Stále ale očekáváme hlavní vlnu přihlášek. Specifikem Evropského poháru jsou totiž samostatné závody v juniorských a U23 kategoriích. To znamená, že třiadvacítkáři a junioři s juniorkami mohou získat velkou porci UCI bodů, o které je na jiných závodech úrovně C2 připraví elitní jezdci a jezdkyně. Prize money jsou navíc určeny nejen pro ně, ale i pro kadety a kadetky,“ láká cyklokrosaře ředitel EP Miloš Židík.

A dalším z lákadel je unikátní prostředí Dolních Vítkovic, kudy trať prochází. Pod sněhovou nadílkou už se rýsuje tříkilometrový okruh, na kterém se střídá 7 různých povrchů. „Odstartujeme na dlažebních kostkách, přejíždíme asfalt, dostáváme se na hlínu a trávu, z ní postupně přes asfaltovou cestu a technické depo do písku. Z písku na šotolinu, ze které závodníci vyjedou na dřevěný most. To znamená, že trať se nám bude křížit, pojedeme pod mostem i po něm. A z dřevěného povrchu se dostáváme zpátky na trávu a další typy povrchu, které jsem už vyjmenoval. Co z loňska zůstává, je podle mě asi nejstrmější a nejprudší schodiště v celé české kotlině. A nakonec novinka, kterou nemají nikde na světě. Trať vede přímo halou vysoké pece,“ přiblížil stavitel trati Radovan Šťastný.

Závod UEC Evropského poháru v cyklokrosu se uskuteční za podpory Moravskoslezského kraje, města Ostravy, HSF System, Českého svazu cyklistiky, UEC, AT Computers, Craft a Vavrys, PDK stavba, Radioking, Bombus, Ha-vel, Force, KCK Cyklosport-Mode s.r.o. a Jiří Team Ostrava. Mediálními partnery jsou MTBS.cz a O2 TV Production.

Časový rozpis UEC EP v cyklokrosu, Ostrava 2022: