30. 9. – 1. 10. 2023, Dolní Vítkovice, Ostrava
Evropský pohár v cyklokrosu ovládl táborský Pavel Jindřich

Evropský pohár v cyklokrosu ovládl táborský Pavel Jindřich

Zvěřejněno: 19.12.2022

V Dolních Vítkovicích se v neděli 18. prosince postavili na trať UEC Evropského poháru v cyklokrosu ženy a muži do 23 let a juniorky a junioři. Ze závodů kategorie UCI C2 si pohár domů odvezli juniorka Eliška Hanáková, třiadvacítkářka Julia Gajdzik, junior Brajan Swider a v hlavní kategorii mužů U23 Pavel Jindřich.

„Ačkoliv jsme po celou dobu bojovali s náročnými sněhovými podmínkami, rád bych konstatoval, že se nám závod vydařil a těší nás především to, že si ho chválili závodníci a zástupci týmů. Všichni kvitovali pestrost trati a kvalitu celkového zajištění. Trochu nás mrzí nízký počet startujících i fanoušků a zástupců cyklistické obce na trati, ale pevně věřím, že si to všichni užili při přímém přenosu u televizních obrazovek. A doufám, že v příštím roce zavítají do Ostravy ať už na start závodu, nebo jako diváci, podpořit nejlepší cyklokrosaře,” zhodnotil víkendový Evropský pohár ředitel závodu Miloš Židík.

V mužských i ženských kategoriích o vysoké příděly UCI bodů i prize money závodili zástupci a zástupkyně české, slovenské a polské cyklistiky. Trofeje pro nejrychlejší ženu nakonec odcestovala do Polska, ta mužská zůstane v České republice, konkrétně v táborském ČEZ cyklo teamu. „Je to moje letošní první vítězství a nasbíral jsem tady víc bodů než za celou dosavadní sezónu, takže výsledek můžu hodnotit jen dobře. Formát, kdy třiadvacítky jedou samostatný závod má svůj smysl, protože my mladší nemáme tolik příležitostí nasbírat body. Je to specfikum Evropského poháru, které budoucnost určitě má. Moc se mi líbila trať. Start se mi nepovedl úplně tak, jak jsem chtěl. Měl jsem v plánu najet do terénu z první pozice, což se nepodařilo. Propracoval jsem se ale na čelo a pak už soupeřům postupně ujížděl,“ sdělil v cíli spokojený Pavel Jindřich.

„Co se dalo ovlivnit, pro to jsme udělali naprosté maximum. A co se ovlivnit nedalo, s tím bojovat nemůžeme a nezbývá než doufat, že se za rok setkáme s výrazně vyšší návštěvou cyklokrosových fanoušků. Jsem ale moc spokojený, jak celý náš víkend v Dolních Vítkovicích dopadl. Po závěrečné poradě s rozhodčími jsme dostali velmi kladné hodnocení a slib, že nás doporučí pro konání cyklokrosových závodů vyšší úrovně. Poděkovat bych chtěl partnerům, díky kterým se nám podařilo tak vysokou úroveň hned při prvním ročníku Evropského poháru nastavit,“ doplnil stavitel trati a autor celé myšlenky konání ostravského Evropského poháru Radovan Šťastný.

Závod UEC Evropského poháru v cyklokrosu se uskuteční za podpory HSF System, Moravskoslezského kraje, města Ostravy, Českého svazu cyklistiky, UEC, AT Computers, Craft a Vavrys, PDK stavba, Radioking, Bombus, Ha-vel, Force, KCK Cyklosport-Mode s.r.o. a Jiří Team Ostrava. Mediálními partnery jsou MTBS.cz a O2 TV Production.

Kompletní výsledky jsou na webu: https://www.sportsoft.cz/cs/zavod/overview/7555.

Kontakt pro média:

Štěpán Sedláček,
stepan.sedlacek@cyklokrosostrava.cz,
608 827 900
www.cyklokrosostrava.cz